logo alimabis Należy do: logo ALIMA GROUP

Podstawowe zasady żywienia krów mlecznych

Stworzenie odpowiednio zbilansowanej diety, właściwie dostosowanej do takich czynników jak wiek, stadium laktacji, czy ewentualna ciąża krowy jest niezwykle ważnym elementem prowadzenia hodowli. Ma wpływ nie tylko na samopoczucie i zdrowie zwierzęcia, ale także jakość dawanego przez nie mleka. Dlatego właśnie tak istotne jest zapoznanie się z rekomendowanymi zasadami żywienia krów, a także uważna obserwacja reakcji ich organizmów na podawaną paszę i wprowadzanie drobnych zmian, które będą w stanie zwiększyć ich zadowolenie oraz utrzymać je w dobrym zdrowiu. 

Pasze dla krów dzielą się na dwa rodzaje: treściwą oraz objętościową. Podczas gdy ta pierwsza zawiera dużą ilość składników odżywczych (należą do niej między innymi ziarna zbóż oraz nasiona roślin), druga jest swego rodzaju wypełnieniem, istotnym z powodu specyficznych potrzeb żywieniowych przeżuwaczy. Pasza objętościowa to ok. 70-80% całego podawanego jedzenia, a tworzą ją przede wszystkim siano, słoma oraz wysokiej jakości kiszonka z podsuszonych traw. Bardzo istotne są również wszelkiego rodzaju dodatki do żywności, między innymi wspomagające trawienie. 

Jak stosować system żywienia TMR? 

Najpopularniejszym sposobem przygotowywania posiłków dla krów mlecznych jest TMR (ang. Total Mixed Ration), który polega na podawaniu jedzenia w formie jednej przemyślanej dawki, zaspokajającej wszystkie potrzeby bydła. Wozy paszowe mieszają ze sobą pasze objętościowe i treściwe, a także wszelkie dodatki do żywności. Co ważne, nie wszystkim krowom podaje się te same mieszanki. Zwierzęta należy podzielić na trzy grupy żywieniowe: krowy zasuszone, od 120 dnia od zasuszenia i do 120 dnia laktacji. Każdej z grup należy podawać paszę dostosowaną do jej potrzeb. 

Oto inne rzeczy, o których warto pamiętać: 

Przestrzeganie wszystkich tych zaleceń pozwoli odpowiednio zadbać o zdrowie krów, ich dobre samopoczucie, a tym samym także jakość produkowanego przez nie mleka. 

Wróć