Należy do:
+48 (61) 285 38 61

Robot udojowy GALAXY ASTREA 20.20

Sprawdzona technologia oparta na robocie przemysłowym

Współczesne rolnictwo staje się w nierozerwalny sposób związane z najnowocześniejszymi dostępnymi technologiami. Bez wątpienia jest to dziedzina życia, która w silnym stopniu zmienia się adaptując dla swoich potrzeb wynalazki i rozwiązania znane nam z innych dziedzin. Robot udojowy GALAXY ASTREA oparty jest na robocie przemysłowym, który w trakcie wielu lat pracy udowodnił swoją przewagę nad innymi rozwiązaniami dostępnymi na rynku. W oborach na całym świecie pracuje już ponad 1500 robotów z serii GALAXY ASTREA. Wysoka technologia robota przemysłowego gwarantuje wyjątkowy poziom niezawodności. Ramię robota to zaawansowana i najnowocześniejsza technologia wyznaczająca podstawę, na której hodowca bydła może w pełni polegać. Tylko w robocie GALAXY ASTREA podczas doju, pod krową nie znajduje się żaden element robota z wyjątkiem kubków udojowych – takie unikalne rozwiązanie gwarantuje większe bezpieczeństwo krów, redukuje ryzyko zranienia się krowy o metalowe elementy robota, a tym samym redukuje poziom stresu. GALAXY ASTREA jest niezaprzeczalnie systemem unikatowym. Połączenie nowej generacji lasera z zaawansowaną technologią skanowania wymienia odpowiadają za jeden z najszybszych na rynku mechanizmów pozwalających na niezwykle sprawne i delikatne zakładanie kubków udojowych.

charakterystyka

GALAXY ASTREA doi krowę w sposób najbardziej zbliżony do naturalnego.

Proces dojenia podzielony jest na 4 fazy:

Etap I – Mycie strzyków i stymulacja wymienia: Przygotowując wymię do doju robot specjalnym kubkiem przed-udojowym myje strzyki, suszy i zdaja pierwsze strugi mleka. Specjalna konstrukcja kubka przed-udojowego dokładnie masuje każdy pojedynczy strzyk powodując uwolnienie się w organizmie zwierzęcia oksytocyny. Hormon ten ułatwia pozyskanie mleka od krowy. Należy zwrócić uwagę, że kubek przed-udojowy jest myty zawsze po każdej dojonej sztuce, aby zapobiec przeniesieniu potencjalnego zakażenia na inne krowy.

Etap II – Dój właściwy: Uwzględniający indywidualne parametry dojenia zwierząt,

Etap III – Zdejmowanie aparatów udojowych: Odbywa się indywidualnie dla każdego ze strzyków na podstawie analizy przepływu mleka.

Etap IV – Przepompowanie mleka: W zależności od jakości mleko jest transportowane do schładzalnika lub oddzielane do specjalnego zbiornika sanitarnego.